Nieuws

September- december 2018
Er is er weer veel moois gebeurd. Om jullie een klein kijkje te geven bij alle gezelligheid van de laatste maanden van 2018 hebben we een kort filmpje gemaakt. Wat belangrijk is om te vermelden dat we al deze mooie gebeurtenissen te danken hebben aan onze trouwe vrijwillige meidenwerkers en enthousiaste partners. De stoere vrouwen die ons wekelijks vrijwillig helpen willen we graag in het zonnetje zetten. Daarom kun je  hiernaast ook een interview lezen van onze held Yvonne, die samen met Nina de leiding heeft over onze meidenclubs in Lombok.

 

Waarom heb jij ervoor gekozen vrijwilligerswerk te doen bij YfC Utrecht?
Ik ben er eigenlijk ingerold door een vriendin. Zij was zo enthousiast over het meidenwerk dat ik nieuwsgierig werd. Ze gaf mij de gegevens van de teamleidster van Utrecht, waar ik al snel een afspraak mee had. Toen ben ik overal gaan meedraaien om te kijken wat het beste bij mij zou passen. Uiteindelijk werd dat de Meidenclub in Lombok omdat mijn vriendin daar stopte.

Wat maakt het werken met jongeren zo belangrijk voor jou?
Ik heb 15 jaar hetzelfde werk gedaan en na twee auto ongelukken moest ik daar helaas afscheid van nemen. Ik was opzoek naar wat ik nog wel kon en wat ik leuk zou vinden en het jongerenwerk kwam eigenlijk op precies het goede moment op mijn pad. Ik ben graag creatief bezig en hou van regelen en organiseren en dat lukt goed bij het meidenwerk.

Waarom specifiek meidenwerk? 
Omdat we samen een fijne vertrouwensband opbouwen die toch heel anders is dan met jongens erbij. Zonder jongens zijn meisjes opener, spontaner en durven ze veel meer van zichzelf te laten zien. Ook blijft er bijna niets onbesproken.

Heb je zelf te maken gehad met jongerenwerkers als tiener? Wat voor verschil hebben zij gemaakt in jouw leven?
Ik heb zelf vroeger ook bij een meidenclub gezeten en dat vond ik altijd erg leuk. Ik heb er leuke herinneringen aan omdat we zelf veel inspraak hadden en leuke dingen deden. Het was naast school een plek waar ik graag naartoe ging om plezier te hebben, te kletsen en te lachen.

Je krijgt niet betaald voor dit werk, wat krijg je er wel voor terug?
Heel veel liefde en energie. Samen met mijn collega Nina schep ik ook altijd op dat wij de geweldigste meisjes hebben. Dat is echt zo. Ze zijn lief, eerlijk en heel trouw. Als ze niet komen zeggen ze netjes af. Hoewel we elke week een vaste club meisjes hebben en afzeggen eigenlijk zelden gebeurd. Alles wat we verzinnen vinden ze leuk.

Heb je tips of advies voor mensen die erover denken om ook vrijwilligerswerk te gaan doen als jeugd/meidenwerker?
Lees je in in de SuperWoman methode en volg de basistraining. Hier kun je erg veel tips en tricks uithalen. Verder denk ik: Zorg voor continuïteit en een goed overleg samen met je collega(s). Wees open en eerlijk en toon interesse in de meisjes. Benader ze altijd positief. Geef ze inspraak en wees flexibel. Soms lopen dingen anders dan gepland en het is belangrijk dat je daar op inspeelt en niet perse je voorbereide programma wilt afmaken. Dan voelen ze zich gehoord en veilig en creëer je een fijne sfeer.